Ételed a gyógyszered

Fontos!

Az egészségmegőrzés nagyon fontos számomra, ennek jegyében készítem el az ételeimet.
Szeretnék olyan recepteket megosztani a kedves látogatóimmal, amelyeket már kipróbáltam.

Ha van  olyan recepted ami különösen  finom, egészséges, akár vega, vagy vegán, vagy hagyományos, kérlek osszátok meg.

Legyen itt az első recept, amit Lajos Mari receptjei között találtam:

A téli hónapokban sem kell nélkülöznünk a télálló, tehát friss zöldségekből nyersen készíthető, vitaminokban, ásványi sókban gazdag ételeket. Ezen „kincsek” megóvása érdekében általában nem tanácsos előre besózni a zöldségeket, a fekete-retek mégis kivétel, mert erősen puffasztó hatását a só jelentéktelenné szelídít.




Fotó: Hemző Károly

Téli vegyes saláta nyers céklával

Hozzávalók 4 személyre:
  • 200 g fekete retek
  • színes szemesborskeverék
  • 300 g cékla
  • 300 g sárgarépa
  • 1 szál karcsú póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 gerezd dió
  • 2 ek. napraforgómag
  • 2 ek. borecet vagy citromlé
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 1 szál petrezselyem 

A

B

C

D

E

F
1. A fekete retket meghámozzuk, leöblítjük, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, 10 percre kissé besózzuk. Közben a nyers céklát és a sárgarépát meghámozzuk
(A), a fekete retekkel azonos nagyságúra reszeljük
(B). A pórét gondosan megmossuk, egy keveset a zsenge, világoszöld részéből is vékonyan felkarikázunk
(C). A fokhagymát széles késpengével kissé ellapítjuk
(D), héját könnyűszerrel lehántjuk. A diót durvára vágjuk
(E). A napraforgómagot zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
2. A fekete retket jól kinyomkodjuk, nagyobb méretű, lapos üveg- vagy porcelántálba halmozzuk. Elvileg 4 részre-gerezdre osztjuk, kisebb halmokban beleterítjük a pórét, a reszelt céklát és a sárgarépát. Tetejét megszórjuk a napraforgómaggal és a dióval, petrezselyemlevélkékkel díszítjük.
3. Az öntethez 10-12 szem színes borsot vastag nejlontasakba teszünk, lábasaljjal szelíden megtörjük
(F). A borecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadjuk a borsot, és habverővel cseppenként beledolgozzuk az olíva- és tökmagolajat, végül az áttört fokhagymát.
A látvány kedvéért csak az asztalnál öntjük a salátára, lazán összekeverjük.
Natúr sültek mellé köretsalátaként kínálhatjuk, héjában sült krumplival vagy pirítóssal és néhány szelet (még jobb, ha többféle) sajttal azonban könnyű vacsora is lehet.

Nagyon szeretem,  gyakran  készítem, ajánlom mindenkinek. 
JÓ ÉTVÁGYAT! Várom a véleményeteket.

1 megjegyzés:

  1. Találtam az interneten, a kedvencem lett, talán másnak is izleni fog.
    Brokkoli lepények
    2016. március 07. - Heni süt neked
    Ez a brokkoli lepény ízletes, gyors, egyszerű, kalóriaszegény, és nassiként is funkcionál, nem csak főételként. Ez utóbbinál javaslom, hogy valami finom mártogatóst adjunk hozzá. Joghurtos-fokhagymás, joghurtos-kapros, vagy épp sovány sajtot reszelve és elkeverve egy kis joghurttal.
    Hozzávalók:
    o 1 fej brokkoli (0,5 kg)
    o 1/2 fej hagyma
    o 2 db tojás
    o só, bors, szerecsendió
    o 2 evőkanál zabkorpa
    o 2 evőkanál kukorica keményítő

    Elkészítése:
    Szedjük rózsáira a brokkolit és tegyük egy késes aprítóba. Tegyük hozzá a fél fej hagymát és daráljuk apróra. Szedjük egy tálba, üssük rá a 2 tojást, adjuk hozzá a keményítőt és a zabkorpát, fűszerezzük sóval, borssal, valamint a frissen reszelt szerecsendióval. Keverjük jó alaposon össze, majd vizes kézzel formázzunk lepénykéket belőle. Egy teflon serpenyőben, zsiradék nélkül süssük ki mindkét oldalán kb. 3-3 percig. Kívül ropogós, belül puha.

    VálaszTörlés